Jonathan Doorduin

…onderzoekt hoe een korte film meer diepgang en betekenis kan krijgen.

We kennen allemaal wel het verhaal van de industriële revolutie. Hierdoor werd Twente halverwege de 19e eeuw een grootmacht in de textielindustrie. Maar al lang vóór die tijd werd er in de regio textiel geproduceerd, veelal door boeren in hun lös hoes (een oud-Twentse boerderij).

In Hebzuchtige Hendrik wordt op interactieve wijze het mythische verhaal verteld van Hendrik, die in de zomer als boer werkt en ‘s winters thuis weeft. Door armoede geteisterd accepteert hij het aanbod van een koopman, die hem uit de brand helpt. Even lijkt het lös hoes op te bloeien, maar voor we er erg in hebben nemen de zaken een drastische wending. 

Hebzuchtige Hendrik is een aanklacht op de overconsumptie binnen de (fast) fashion-industrie en biedt een kritische blik op de geschiedenis van textielproductie.

Over Jonathan

Jonathan studeerde Crossmedia Design. Door gebruik te maken van diverse media doet hij speelse verkenningen op het gebied van urgente maatschappelijke thema’s. Deze onderzoeken resulteren dikwijls in video- of installatiekunst.

Met dit project combineert Jonathan deze kunstvormen, en hiermee onderzoekt hij hoe een korte film meer diepgang en betekenis kan krijgen door het toevoegen van fysieke- en spelelementen.