Nieuwe Open Calls online!

Let op: als maker kun je je weer inschrijven voor een onderzoekstraject binnen Cross-TIC. Dit najaar kun je kiezen uit de profielen Podium en Broedplaatsen. Kijk snel op de desbetreffende pagina’s voor meer informatie over de trajecten, vergoeding en criteria!
Deadline: 30 november

Direct naar: Open Call ONDERZOEK X PODIUM: Levende Techniek (1 traject voor een collectief)
Direct naar: Open Call ONDERZOEK X BROEDPLAATSEN: On drugs (3 trajecten)

Ton Nieuwenhuis

Voor het project Futures for Plants and Humans ontwikkelt kunstenaar en ontwerper Ton Nieuwenhuis een plantenasiel voor probleemplanten in Tetem. De geadopteerde planten worden onderdeel van het Augmented Reality (AR) plantenasiel ‘Leafde’ dat in september wordt geopend. In het planten-asiel krijgen planten onderdak, zorg en ruimte om hun verhaal te vertellen en daarmee ook het verhaal van de mensen die de planten in hun leven hebben. Het maakt ingewikkelde thema’s die nu spelen als inclusiviteit, bestaansrecht, meervoudige perspectieven, eigenaarschap op een eenvoudige manier bespreekbaar.

Ton Nieuwenhuis voert dit onderzoek uit in samenwerking met Theater Sonnevanck, Universiteit Twente, Wageningen University & Research en Tetem.

Volg Ton Nieuwenhuis online

Karen Smid en Doremiek Lamain

Makers en illustratoren Karen Smid en Doremiek Lamain ontwikkelen een verhaal voor de Storyscope voor kinderen in het primair onderwijs. Ze onderzoeken hoe ze een educatief verhaal kunnen maken over technologie, de toekomst, innovatie en duurzaamheid. De Storyscope is een projector die analoog en digitaal combineert door middel van geanimeerde verhaalelementen. Met de karakters en verhaalelementen kunnen de kinderen ook zelf aan de slag om hun eigen verhalen te maken. Karen en Doremiek voeren dit project uit binnen de Maakplaatsen bij Tetem, en in samenwerking met regionale bibliotheken, Schouwburg Hengelo en Theater Sonnevanck. De Storyscope met hun verhaal is later dit jaar bij verschillende bibliotheken in Twente te zien.

Drie nieuwe Open Calls online!

Cross-TIC zoekt makers voor drie trajecten, voor de profielen Time Based Media, Podium en Broedplaatsen, die 300 uur aan een cross-mediale productie willen besteden.

In het profiel Podium wordt gewerkt aan een voorstelling voor Theater on Tour, bij de Broedplaatsen kan een presentatie volgen op Gogbot, en bij Time Based Media staat het de maker vrij een presentatieplek en -moment te kiezen.

De deadline voor aanmelding is 27 juni 2022.

Naar de Open Calls

Raoumi El Shoura en Lea Farina Sprenger

Vorm: Onderzoek X Maakplaatsen
Periode: Voorjaar 2022

Raoumi El Shoura en Lea Sprenger onderzoeken het maatschappelijke probleem van consumptieve verspilling en milieu belastende productieprocessen. Zij werken aan nieuwe modellen voor het produceren en het verlengen van de levensduur van kleding. Ook ontwikkelen zij toekomstscenario waarin mensen gekleed zijn in kleding van levend materiaal welke in in co-creatie met de natuur worden ontwikkeld. Zij voeren dit project uit binnen de Maakplaatsen, bij Tetem, in samenwerking met Oyfo, Universiteit Twente en het BioMatters Lab van AKI

Jay-Cee Klees

Project: Ascension
Vorm: Onderzoek X Broedplaatsen
Periode: Voorjaar 2022

Jay-Cee Klees onderzoekt hoe je met een VR-bril toch een verticale sensatie kunt ervaren (een beweging die moeilijker na te bootsen is dan horizontale bewegingen) in zijn project Ascension. Hij voert dit project uit binnen de Broedplaatsen, bij PLANETART.

Volg Jay-Cee Klees online

Erik Peters

Vorm: Onderzoek X Maakplaatsen
Periode: voorjaar 2022
Erik Peters onderzoekt nieuwe manieren van archiveren, modelleren en het gebruiken van duurzame materialen (zoals klei) in 3D prints. In dit onderzoek richt hij zich op toekomstige fossielen. Skeletten worden gescand, als 3D model gerenderd en vervolgens 3D geprint in klei. Zo onderzoekt hij ook hoe technologie bemiddelt in de manier waarop we onze omgeving waarnemen. Erik voert dit project uit binnen de Maakplaatsen, bij Tetem, in samenwerking met AKI (ArteZ), Universiteit Twente en Theater Sonnevanck.

Volg Erik Peters online

Caroline Krajenbrink

Vorm: Onderzoek X Time Based Media
Periode: Voorjaar 2022
Caroline Krajenbrink maakte als VJ veel beelden als achtergrond voor DJ-sets en wil zich nu ook op het gebied van andere media ontwikkelen. Haar onderzoek draait om de vraag hoe zij haar VJ-beelden kan vertalen naar fysieke uitingen en 3Dprints. Caroline voert haar onderzoek uit binnen het profiel Time Based Media,bij Concordia, in samenwerking met PLANETART.

Volg Caroline Krajenbrink online

Tessa Langeveld

Vorm: Onderzoek X Podium
Periode: Voorjaar 2022

Tessa Langeveld onderzoekt hoe zij de ervaring van een poppenhuis kan uitvergroten tot een filmische en multimediale installatie, waarbij alle kamers worden vertaald in uiteenlopende sferische ruimtes. Daarbij maakt ze gebruik van projecties op basis van CGI. Tessa voert haar onderzoek uit binnen het profiel Podium, bij Sonnevanck, en is voornemens haar project in juni 2022 te tonen in samenwerking met Villa de Bank in Enschede.

Volg Tessa Langeveld online

Christos Constantinou

Vorm: Onderzoek X Broedplaatsen
Periode: Voorjaar 2022

Christos Constantinou ontwikkelt zowel de software als hardware voor een dancefeest op afstand, in het 360 Lab in PLANETART. Zijn Cross-TIC onderzoek richt zich op het experimenteren met elementen die een EDM-experience ‘immersive’ maken – hoe kun je mensen ook op afstand onderdompelen in een totaalervaring van beeld en geluid? Christos voert zijn project uit binnen de Broedplaatsen, in het 360lab van PLANETART, in nauwe samenwerking met UT.

Volg Christos Constantinou online