Yu Zhang

…produceert een participatieve auditieve ervaring waarbij bezoekers hun eigen geluidslandschappen vormen door beweging en interactie.

Tijdens dit traject wil Yu onderzoeken hoe auditieve ervaringen, gepersonaliseerde geluidsmappen en interactieve soundscapes meeslepende omgevingen kunnen creëren die reflectie en verbinding bevorderen voor zowel individuen als groepen.

“Ik ben vooral geïnteresseerd in hoe geluid als medium betrokkenheid bij iemands fysieke en sociale context kan stimuleren.”

Daarnaast wil ze onderzoek doen naar manieren om interactieve installaties beter aan te passen aan verschillende contexten en doelgroepen, vooral in openbare en multi-user omgevingen. Ze zal zich ook richten op het verfijnen van de technische aspecten van de luisterapparaten en interactieve interfaces, het verbeteren van hun draagbaarheid, bruikbaarheid en aanpasbaarheid, met als doel het ontwikkelen van meer naadloze real-time interactiesystemen voor het creëren van gepersonaliseerde geluidsreizen.

“Uiteindelijk hoop ik een installatie te creëren die creativiteit en betrokkenheid stimuleert en tegelijkertijd de grenzen van interactieve technologie en geluidskunst verlegt.”

Over Yu

Dr. Yu Zhang heeft een achtergrond in fine arts en design. In haar Ph.D. onderzoek heeft ze de theorie en artistieke beoefening van interactieve technologie onderzocht voor publieke, grootschalige installaties. De afgelopen jaren heeft ze interactieve systemen onderzocht en ontworpen die reageren op dagelijkse verschijnselen, milieukwesties, kind-systeem interactie, online samenwerkingsplatforms en onzekerheid in data visualisatie. Yu heeft de laatste jaren meegedaan aan verscheidene internationale art residencies en haar werk is tentoongesteld bij solo en groep tentoonstellingen, inclusief Ars Electronica, Athens Digital Arts Festival, Impakt Festival, Dutch Design Week, Beijing Design Week, Mozilla Festival en PACT Zollverein. Als docent heeft Yu ervaring van traditionele klaslokalen en workshops tot ontwerpgerichte projectgebaseerde leeractiviteiten. Als ontwerp onderzoeker heeft ze recentelijk een document gepubliceerd bij prestigieuze conferenties zoals ISEA, ICHI en NordiCHI. Haar boek “Coding Art”, geschreven samen met Dr. Mathias Funk, is in 2021 gepubliceerd door Apress/Springer. De Japanse versie is in juni 2023 gepubliceerd, gevolgd door de tweede editie in januari 2024. Momenteel werkt en woont Yu in Nederland.