NU OPEN: NOMAT X BlackBrick
Deadline: 11 november 2024 | 12:00
Start uitvoering: eind november 2024
We nodigen je van harte uit om een voorstel in te dienen voor een cross-mediaal ONDERZOEK.
Cross-TIC zoekt makers en kunstenaars die, met begeleiding, een cross-mediaal installatie of kunstwerk willen maken. Je voert je onderzoek uit binnen de kaders van NOMAT (Nomadic Offspace Museum of Art & Technology), een nieuw concept van PLANETART, en Black Brick. Onder de naam NOMAT presenteert PLANETART het hele jaar door kunstinstallaties met een focus op technologie en innovatie, op verschillende plekken in de regio Twente. Black Brick verzorgt de begeleiding van dit traject. Black Brick is een ontwikkelinstelling die via diens Institute for Artistic Intervention (IAI) begeleiding, netwerk en atelierplekken biedt aan kunstenaars die op een innovatieve manier omgaan met context en medium.
Je productie moet crossmediaal zijn en een technologisch innovatief element hebben. Verder mag je alles zelf invullen. Waar en wanneer je installatie uiteindelijk wordt gepresenteerd (op een festival, kunsttentoonstelling, of ergens in de publieke ruimte in Twente) stemmen we in overleg met jou af.
Heb je een gaaf idee? Twijfel niet, maar stuur het in!
Cross-TIC is op zoek naar individuele makers of collectieven uit verschillende kunstdisciplines: film, theater, beeldende kunst, muziek en performance, professionals die wonen of willen werken in Twente. We zoeken creatievelingen die cross-mediaal willen werken en de grenzen van hun eigen discipline willen overstijgen. Gebruik verschillende media, en benader je werk op een technologische en/of innovatieve manier. Bovendien moet je matchen met de vibe van PLANETART, de drijvende kracht achter het GOGBOT Festival.
Dit onderzoekstrajct bij Cross-TIC bestaat uit:
- Een plek om jouw plan tot uitvoering te brengen en te presenteren;
- een honorarium van € 39 per uur (ex. BTW) voor in totaal 108 uur;
- een klein productiebudget van maximaal €500 euro;
- begeleiding door de profielcoördinator broedplaatsen;
- deelname aan een makersdag (6 – 8 uur);
- maximaal 2 (korte) inhoudelijke presentatiesover jouw onderzoek aan partners en stakeholders;
- externe expertise: er is een budget om (in overleg met de profielcoördinator) externe expertise in te roepen op jouw gewenste vakgebied;
- een nieuw netwerk: als maker binnen Cross-TIC ga je deel uitmaken van een nieuw regionaal, disciplineoverstijgend netwerk van makers en maak je kennis met de culturele instellingen en partners in Twente;
- ondersteuning bij het ontwikkelen van je ondernemerschap.
Aanmelden
Direct naar het formulier
Wil je een voorstel indienen? Stuur dan in 3 losse PDF’s het volgende in:
- je projectplan
- je portfolio
- je CV
Dit kan via het bovenstaande Google form.
Projectplan
In je projectplan beschrijf je:
- wat je wil gaan doen (concept);
- waarom je dit plan wil uitvoeren en welke stap je als maker wilt zetten;
- hoe je plan zich verhoudt tot je bestaande praktijk als maker (aanleiding en urgentie);
- op welke manier je je project gaat uitvoeren (uitwerking en planning);
- welke externe expertise zou je graag willen inwinnen en met wie je je project eventueel wil uitvoeren;
- jouw link met Twente.
Procedure
Na de deadline worden alle projectvoorstellen besproken door vier profielcoördinatoren. De coördinator van de desbetreffende Open Call is uiteindelijk verantwoordelijk voor de selectie van het project en de begeleiding ervan. Je ontvangt uiterlijk 4 weken na de deadline een reactie op je voorstel. De exact startdatum van je project wordt afgestemd met je profielcoördinator.
Over Cross-TIC
Cross-TIC is een meerjarig project dat plaatsvindt in heel Twente, dat kunstenaars die wonen en/of werken in Twente de kans wil geven om innovatieve cross-mediale kunstprojecten te ontwikkelen. De projecten kunnen plaatsvinden bij verschillende kunstinstellingen en kunnen kort, middellang of lang zijn. Tijdens een traject wordt een kunstenaar gestimuleerd om te experimenteren, onderzoek te doen, nieuwe samenwerkingen aan te gaan en zichzelf ook op zakelijk gebied verder te ontwikkelen. De uitkomsten worden zichtbaar gemaakt bij cultuurinstellingen (bibliotheken, cultuurhuizen, filmhuizen, theaters en musea), op festivals of bij de creatieve broedplaatsen in de regio. Cross-TIC vindt plaats tot tenminste eind 2024, en bestaat uit in totaal 33 ontwikkelingstrajecten.
Colofon
Cross-TIC is ontwikkeld door de Cultuurregio Twente: 14 Twentse gemeenten die samenwerken op het gebied van cultuur. In samenspraak met het culturele veld hebben zij een visie op cultuur in de regio ontwikkeld. Vanuit die visie is Cross-TIC opgezet door Bibliotheek Almelo & Theater Hof 88, Werkplaats Diepenheim, Oyfo, PLANETART, Schouwburg Hengelo, Theater Sonnevanck, Stichting Oldenzaalse Musea, Tetem en Concordia (penvoerder).
Contactgegevens
Heb je vragen over de Open Call? Neem dan contact op met Projectleider julia@cross-tic.nl.