Ilja Kolosovs

…maakt een experimentele livestream performance rondom het uitvoeren van verschillende acts of kindness.

Kindness Network is een experimentele livestream performance op het Heimland Festival, waarin drie acteurs in drie Twentse steden verschillende acts of kindness uitvoeren. Het publiek stemt over welke acteur de acts of kindness moet verrichten (zoals het geven van een roos), waardoor een gezamenlijke ervaring ontstaat. Na elke interactie beslist de ontvanger of hij de keten voortzet door vriendelijkheid naar een andere stad te sturen of door de keuze terug te geven aan het publiek.

“Dit format onderzoekt hoe technologie vriendelijkheid kan bemiddelen, terwijl het onze toenemende afhankelijkheid van digitale interfaces voor menselijke verbinding in twijfel trekt. Het concept is geïnspireerd op de Twentse traditie van noaste noaber en gemeenschappelijk werk, opnieuw vormgegeven door middel van moderne technologie.”

Ilja’s doel is om een boeiende performance te creëren die het publiek het gevoel geeft dat ze een integrale deelnemer zijn, terwijl hij onderzoekt hoe digitale bemiddeling acts of kindness beïnvloedt. Hij wil onderzoek doen naar effectieve interactiemethoden met het publiek, verschillende acts of kindness testen om te zien hoe vreemden hierop reageren en de technische infrastructuur ontwikkelen voor livestreaming op meerdere locaties.

“Als iemand met een achtergrond in interactieve installaties in plaats van performance, ben ik enthousiast om mijn artistieke praktijk uit te breiden naar nieuw terrein, terwijl ik mijn technische sterke punten inzet.”

Over Ilja

Ilja Kolosovs is een in Letland geboren Russische kunstenaar, gevestigd in Enschede. Hij heeft een bachelor in Moving Image (ArtEZ) en volgt momenteel een master ArtScience (KABK). In zijn praktijk werkt hij met interactieve installaties, videokunst en multimedia-ervaringen die het snijvlak van technologie en menselijke verbinding verkennen. Zijn artistieke onderzoek draait om digitale cultuur, waarbij hij zich richt op de impact van technologie op individuen en de samenleving. In zijn werk onderzoekt hij de tastbaarheid van de digitale voetafdruk en probeert hij dit vluchtige fenomeen aanwezig te laten zijn door het te verbinden met het menselijk lichaam.

Hij heeft talrijke projecten, tentoonstellingen en workshops geleid en eraan bijgedragen in samenwerking met regionale organisaties zoals TETEM, Museumnacht, GOGBOT, WARP, DUBE, Bibliotheek Enschede en Fotomanifestatie Enschede.

Volg Ilja online

Eerdere traject

Hoe kunnen de verschillende datasets de creatie van generatieve kunst beïnvloeden in de context van de maatschappelijke uitdagingen? Wat voor soort dataset kan specifiek worden gebruikt om visuele kunstwerken te genereren die de kijker aanspreken en reageren op het onderwerp van de evoluerende relatie tussen technologie, wetenschap en samenleving? Welk soort dataset werkt het beste om visueel aantrekkelijke resultaten te creëren?

“Hoe kan ik datasets combineren met visuals? Ik wil allerlei datasets onderzoeken en kijken hoe ik ze samen met generatieve kunst kan combineren om visuele werken te creëren. Er zijn veel verschillende datasets die kunnen worden gebruikt als input voor generatieve kunst: live datasets, kaarten, weergegevens, gegenereerde AI, beelden, enz. In dit onderzoek wil ik me concentreren op datasets die ik kan verkrijgen uit open-sourcebronnen van het internet.”

Ilja voert dit project uit binnen de Broedplaatsen bij PlanetArt.