Maakplaatsen

Maakplaatsen zijn plekken waar mensen actief nieuwe technologie kunnen ontdekken, ze zijn bijvoorbeeld gevestigd in bibliotheken. Bij een Maakplaats is er veel ruimte om in te gaan op maatschappelijke vraagstukken en wordt gezocht naar voor interactie tussen makers en hun publieksgroepen.

NU OPEN: PRODUCTIE X MAAKPLAATSEN

OPEN CALL: Productie x Maakplaatsen

Deadline: 4 maart 2024 | 12.00 uur

Cross-TIC zoekt makers die een cross-mediale productie willen realiseren. Direct naar het formulier (link naar Google form)

We nodigen je van harte uit om een voorstel in te dienen voor een PRODUCTIE x MAAKPLAATSEN:

Voor deze open call worden makers uitgenodigd zich aan te melden voor een productietraject waarin zij een interactieve installatie ontwikkelen. De installatie moet een ervaring zijn voor kinderen waarbij al hun zintuigen worden aangesproken en wordt vertoond tijdens het Cinekid-PUF op de Maakplaatsen en Cinema’s in Twente. Makers worden uitgenodigd om een nieuw project voor te stellen dat aansluit bij het PUF.

Maakplaatsen zijn gezamenlijke werkplekken in bibliotheken in alle 14 Twentse gemeenten, met programma’s die vooral gericht zijn op technologie. Maakplaatsen producties nodigen publiek van alle leeftijden en achtergronden uit om te leren over en te participeren in nieuwe technologische en innovatieve ontwikkelingen. Met deze open calls worden makers uitgenodigd om een productie voor te stellen die wordt aangeboden in de context van deze Maakplaatsen, in samenwerking met Tetem en minstens één andere partner van Cross-TIC. In dit traject zal de maker ook samenwerken met 2 Maakplaatsen.

Voorwaarden waar het werk aan moet voldoen:   

– De installatie moet verplaatsbaar zijn

– De installatie moet gemakkelijk met een kleine auto vervoerd kunnen worden

– De installatie kan in maximaal 30 minuten door één persoon worden opgebouwd en afgebroken.

– De installatie moet duurzaam zijn

– De installatie moet kunnen werken op 230V

– De installatie kan worden getoond in een open ruimte die niet verduisterd kan worden

– De maker moet een leesbare handleiding maken

Wie zoeken we?
Cross-TIC zoekt cross mediale makers uit alle professionele kunstdisciplines: film, theater, beeldende kunst, muziek en performance die wonen en/of (willen) werken in Twente. Makers worden uitgenodigd zich aan te melden voor een productietraject waarin zij nieuwe cross mediale werken ontwikkelen met een sterke technologie, innovatie en creatieve component. Bij het ontwikkelen van hun project krijgen ze begeleiding, expertise en ondersteuning die hen zullen helpen bij het verfijnen en realiseren van hun werk

 • Een projectplan
 • Een openheid om het gesprek aan te gaan met de doelgroep, andere makers en experts.
 • Beschikbaarheid tijdens PUF in maanden oktober en november 2024 om mogelijk als host de installatie openen en sluiten, het publiek helpen en onderhoud te verrichten.
 • Beschikbaarheid elke 2 weken minimaal één donderdag na 11.30 uur in Tetem werken aan hun project.

Cross-TIC zoekt bovendien voorstellen die naast artistiek-inhoudelijk van goede kwaliteit zijn, ook expliciet cross-mediaal zijn en waarin onderzoek, experiment en samenwerking centraal staan. Je wordt in je proces begeleid en ondersteund door een profielcoördinator en experts, die jou van feedback voorzien en je koppelen aan relevante onderzoeks- en uitvoeringspartners.

Ook neem je deel aan:

 • maximaal 2 presentaties over jouw project aan partners en stakeholders;
 • een makersdag waarin je deelneemt aan presentaties, workshops en netwerkactiviteiten, samen met andere Cross-TIC makers (ongeveer 6 uur);
 • ondersteuning bij het ontwikkelen van je ondernemerschap in de vorm van deelname aan Community of Practice sessies (ongeveer 12 uur).
 • een plek om je cross mediale productie te realiseren en te presenteren.
 • begeleiding door de profielcoördinator Maakplaatsen (Tetem) die je koppelt aan relevante partners;
 • deelname aan Pop-up filmfestival (PUF) in oktober/november en mogelijk andere presentatiemomenten in Twente;
 • je productie wordt via het PUF en de Maakplaatsen/bibliotheken gepresenteerd aan een breed regionaal publiek
 • In dit productietraject krijg je in totaal 300 uren (€39 per uur) de tijd. Deze uren zijn te verdelen over je (eventuele) team van makers. Daarnaast is er een productiebudget van maximaal €5.350.
 • externe expertise: er is een budget om (in overleg met de profielcoördinator) externe expertise in te roepen op jouw gewenste vakgebied;
 • een nieuw netwerk: als maker binnen Cross-TIC ga je deel uitmaken van een nieuw regionaal, discipline overstijgend netwerk van makers en maak je kennis met de culturele instellingen en partners in Twente.

Aanmelden
Direct naar het formulier (link naar Google form)

Wil je een voorstel indienen? Stuur dan in 3 losse PDF’s het volgende in:

 • je onderzoeksplan
 • je portfolio
 • je CV

Dit kan via het bovenstaande Google form.

Projectplan

Over het projectplan:

 • Beschrijf wat je wil gaan doen en waarom (concept);
 • hoe je plan zich verhoudt tot je bestaande praktijk als maker (aanleiding en urgentie);
 • op welke manier je je project gaat uitvoeren (uitwerking en planning);
 • welke externe expertise zou je graag willen inwinnen en met wie je je project eventueel wil uitvoeren.


Procedure

Na de deadline worden alle projectvoorstellen besproken door vier profielcoördinatoren. De coördinator van de desbetreffende Open Call is uiteindelijk verantwoordelijk voor de selectie van het project en de begeleiding ervan. Je ontvangt uiterlijk 4 weken na de deadline een reactie op je voorstel. De startdatum van je project wordt afgestemd met je profielcoördinator.


Over Cross-TIC
Cross-TIC is een meerjarig project dat plaatsvindt in heel Twente, dat kunstenaars die wonen en/of werken in Twente de kans wil geven om innovatieve cross-mediale kunstprojecten te ontwikkelen. De projecten kunnen plaatsvinden bij verschillende kunstinstellingen en kunnen kort, middellang of lang zijn. Tijdens een traject wordt een kunstenaar gestimuleerd om te experimenteren, onderzoek te doen, nieuwe samenwerkingen aan te gaan en zichzelf ook op zakelijk gebied verder te ontwikkelen. De uitkomsten worden zichtbaar gemaakt bij cultuurinstellingen (bibliotheken, cultuurhuizen, filmhuizen, theaters en musea), op festivals of bij de creatieve broedplaatsen in de regio. Cross-TIC vindt plaats tot tenminste eind 2024, en bestaat uit in totaal 33 ontwikkelingstrajecten

Colofon

Cross-TIC is ontwikkeld door de Cultuurregio Twente: 14 Twentse gemeenten die samenwerken op het gebied van cultuur. In samenspraak met het culturele veld hebben zij een visie op cultuur in de regio ontwikkeld. Vanuit die visie is Cross-TIC opgezet door Bibliotheek Almelo & Theater Hof 88, Werkplaats Diepenheim, Oyfo, PLANETART, Schouwburg Hengelo, Theater Sonnevanck, Stichting Oldenzaalse Musea, Tetem en Concordia (penvoerder).

Contactgegevens
Heb je vragen over de Open Call? Neem dan contact op met Projectleider.