
Onder Time Based Media verstaan we film- en videowerk, internet- en geluidskunst waarbij innovatie en technologie een belangrijke rol spelen. Een project binnen Time Based Media is daarom niet gebonden aan een specifieke plek.
NU OPEN: PRODUCTIE X TBM
Aantal beschikbare trajecten: 1
Deadline: 8 mei 2023, 12:00 uur
Startdatum: juni 2023
Time Based Media is een verzamelnaam voor onder meer film- en videowerk, internet- en geluidskunst waarbij techniek een belangrijke rol speelt. Samengevat: alles wat te zien is op een scherm.
Voor deze Open Call nodigen we makers uit die een korte film willen maken die de grenzen opzoekt van de traditionele ervaring van film. Hoe geef jij een korte film een innovatieve vorm? We nodigen je van harte uit om hierover na te denken en een voorstel in te dienen voor een PRODUCTIE binnen het profiel TIME BASED MEDIA.
De première vindt plaats op 4 november 2023, tijdens de Museumnacht Enschede.
De kernvraag van deze oproep voor een Productie X Time Based Media is: Hoe creëer je een onderscheidende filmervaring die meer is dan alleen maar kijken naar een scherm? Onder “innovatief” verstaan we het toepassen van:
- Nieuwe technologieën: AR, VR, XR, 360 Video en/of;
- Interactie met het publiek en/of;
- Immersive componenten waarbij de film en sfeer op locatie in elkaar opgaan.
Praktische voorwaarden:
- lengte: minimaal 3, maximaal 10 minuten
- minimaal tien personen kunnen de film tegelijkertijd ervaren
- de film gaat toeren en moet daarom op meerdere locaties te bekijken zijn
- première: 4 november 2023 tijdens de Museumnacht Enschede
Het plan wordt uitgevoerd in het profiel Time Based Media, aangestuurd door Concordia. In dit profiel zoeken we plannen die de traditionele ervaring van film bevragen, die als doel hebben een toeschouwer op verschillende manieren te raken, meerdere zintuigen tegelijk te prikkelen of zelfs tot deelname uit te nodigen.
Cross-TIC zoekt voorstellen die artistiek-inhoudelijk van goede kwaliteit zijn, die expliciet cross-mediaal zijn en waarin onderzoek, experiment en samenwerking centraal staan.
Cross-TIC zoekt makers uit alle professionele kunstdisciplines: film, theater, beeldende kunst, muziek en performance die wonen en/of (willen) werken in Twente. We zoeken makers die cross-mediaal willen werken, over de grenzen van de eigen discipline; gebruikmakend van verschillende media, met een technologisch en/of innovatieve benadering.
- De presentatie van het resultaat van je werk tijdens de Museumnacht Enschede op 4 november 2023;
- Maximaal 2 presentaties over jouw project aan partners en stakeholders;
- Deelname aan een makersdag met presentaties, workshops en netwerkactiviteiten, samen met andere Cross-TIC makers (ongeveer 6 uur);
- Deelname aan Community of Practice sessies (ongeveer 12 uur).
- Een plek om je cross-mediale productie te ontwikkelen en presenteren.
- Begeleiding door de Cross-TIC profiel coördinator van Time Based Media, bestaand uit een aantal begeleidingsgesprekken.
- Er is een budget om (in overleg met de profiel coördinator) externe expertise in te huren.
- Vergoeding: Als maker(scollectief) in een productietraject krijg je in totaal 300 uur de tijd (voor een totaal honorarium van €11.025) om aan je productie te werken.
- Productiebudget: € 5250 voor het dekken van aan de productie gerelateerde kosten, zoals materiaal, transport, extra hulp en reiskosten.
- Een nieuw netwerk. Als maker binnen Cross-TIC ga je deel uitmaken van een nieuw regionaal, discipline overstijgend netwerk van makers en maak je kennis met de culturele instellingen en partners in Twente.
- Een projectplan met omschrijving van het concept:
– Een beschrijving van jouw concept voor deze productie. – Wat is er innovatief aan jouw idee?
– Waarom is de publiekservaring bijzonder?
– Een uitwerking van de aanpak van je productie. Geef ook aan wie een bijdrage levert aan je productie en waarom.
– Een beschrijving van de expertise die je nog mist (Technisch, artistiek, conceptueel, etc.)
– Waarom je dit plan wil uitvoeren, wat voor jou de aanleiding en urgentie zijn, en welke stap je als maker wilt zetten. - Een treatment (maximaal 4 – A4 / 1400 woorden):
een gedetailleerde beschrijving van de inhoud en het verloop van jouw innovatieve korte film.
Je projectplan en treatment worden beoordeeld op de volgende punten: kwaliteit; cross-mediaal; samenwerking; inzet van technologie; innovatie; en creativiteit. - Portfolio (van jou en je eventuele samenwerkingspartner(s)
- CV’s van jou en je eventuele samenwerkingspartner(s)
Stuur je voorstel in via deze Google form.
Na de deadline worden alle projectvoorstellen besproken door vier profielcoördinatoren. De coördinator van de desbetreffende Open Call is uiteindelijk verantwoordelijk voor de selectie van het project en de begeleiding ervan. Je ontvangt uiterlijk 4 weken na de deadline een reactie op je voorstel. De planning van het project wordt verder afgestemd met de partners van Cross-TIC.