…onderzoekt het Twentse textielerfgoed en verwerkt dit in een installatie over hoe vrouwen textiel en naaldwerk hebben gebruikt in de context van veerkracht en verzet.
Tijdens haar traject wil Şirin het Twentse textiele erfgoed onderzoeken. Mogelijke conclusies wil ze gebruiken in haar work-in-progress interactieve installatie in de vorm van verhalen, ontwerp ideeën of visuele informatie die uiteindelijk in het werk terecht zullen komen.
“Mijn doel is om verhalen of visuele elementen te ontdekken die inspiratie aanwakkeren en hun plaats zouden vinden in verschillende vormen en stijlen in de beoogde textielinstallatie.”
Dit project is een voortzetting van Şirin’s onderzoek naar de lange relatie tussen naaldwerk en politiek, gender en macht, en in het bijzonder het potentieel hiervan om weerstand te bieden en de beperkingen van het patriarchaat uit te dagen. Het is de bedoeling om borduurwerk, en textielwerk in het algemeen, te lezen als niet-archiveerbare verslagen van ervaringen van vrouwen die historisch gezien werden verworpen.
“Met dit nieuwe onderzoek wil ik het textielverleden van de regio aanboren en kijken of ik verhalen aan het licht kan brengen.”
Over Şirin
Şirin Bahar Demirel is filmmaker en beeldend kunstenaar en werkt met bewegend beeld, collage en fotografie. Haar werken onderzoeken thuis, mis/verplaatsing en de werking van het geheugen in de breedste zin van het woord, door hun relaties met objecten en plaatsen, waarbij de onderliggende genderrollen worden benadrukt. Ze vertelt persoonlijke verhalen die geworteld zijn in de sociale realiteit met een speelse aanpak, en experimenteert met de dialoog tussen archief- en gevonden beelden en haar eigen creaties.
Demírel studeerde film aan de Galatasaray Universiteit in Istanbul en artistieke leiding van culturele projecten aan de Paul Valéry Universiteit in Frankrijk. Filmfestivals en groepstentoonstellingen waaraan ze deelnam zijn onder meer IDFA, Kassel Dokfest, Ars Electronica, Transmediale, Sharjah Film Platform en Istanbul Museum of Modern Art.
Eerder traject
Şirin werkt aan een interactief installatieproject dat e-textiles, touch sensoren, project mapping en experimentele animatie samenbrengt. Het doel is om een installatie te creëren waarin kijkers worden uitgenodigd om borduurpatronen aan te raken en video’s uit de stof te laten verschijnen, waarin verhalen worden verteld over hoe vrouwen handwerk gebruiken om de beperkingen van een patriarchale samenleving te weerstaan en uit te dagen. Binnen het Time-Based Media-onderzoekstraject van Cross-TIC zal ze de technische haalbaarheid van dit project onderzoeken, de potentiële mogelijkheden van materialen verkennen en praktijkgerichte experimenten uitvoeren. Het doel van het onderzoek is om te leren hoe je verschillende media met elkaar kunt verweven om meerdere zintuigen te activeren en het publiek een cruciaal onderdeel van het werk te maken.