Erik Peters

… dacht na over de invloed van micro-plastic op onze toekomstige koraalriffen en maakte een nieuw rif van 3D-geprinte klei.

… Onderzoekt de kloof tussen mythe en wetenschap. Wat kunnen we leren van oceanenfolklore wanneer we deze kennis combineren met wetenschap en klimaatvoorspellingen met behulp van kunstmatige intelligentie?

Erik is geïnteresseerd in de invloed die mensen hebben op hun natuurlijke omgeving: zijn onderzoek draaide dan ook om het koraalrif van de toekomst. Wat is de invloed van (micro)plastic op deze riffen? En hoe zullen die toekomstige fossielen er uit zien? Hij werkte met skeletten die werden gescand, als 3D model gerenderd en vervolgens 3D geprint in klei. Zo onderzocht hij ook hoe technologie bemiddelt in de manier waarop we onze omgeving waarnemen

Binnen hun Crosstic Onderzoek bij Broedplaatsen onderzoekt Erik de kloof tussen mythe en wetenschap. Nederland als land onder de zeespiegel en dat veel kunstmatige grond heeft gebouwd, is een land waarbij de relatie tot natuur en water gedicteerd is door controle, technologie en ontwerp. Landen waar weersomstandigheden veel heftiger zijn en waar cyclonen en orkanen regelmatig voorkomen, hebben door hun realiteit een heel andere relatie ten opzichte van verhalen over natuurgeweld. Met het oog op de wereldwijde zeespiegelspijging en een toekomst getekend door de klimaat crisis, wat kunnen we leren van oceanenfolklore wanneer we deze kennis combineren met wetenschap en klimaatvoorspellingen met behulp van kunstmatige intelligentie?

Over de maker

Erik Peters is een interdisciplinaire kunstenaar die met behulp van speculative storytelling nieuwe verhalen ensceneert die de veranderde relatie tussen mens, ecologie en technologie verkent in tijden van planetaire crisis. 

Erik voert dit project uit binnen de Maakplaatsen, bij Tetem, in samenwerking met AKI (ArteZ), Universiteit Twente en Theater Sonnevanck.

Erik voert zijn tweede project uit binnen de Broedplaatsen bij PlanetArt.