Broedplaatsen

In een Broedplaats komen makers van verschillende disciplines bij elkaar. Samen ontwikkelen zij nieuwe projecten en doen zij nieuwe kennis op. Bij een Broedplaats maak je dus snel deel uit van de community en is er dus veel ruimte voor interactie tussen verschillende makers.

NU OPEN: ONDERZOEK X BROEDPLAATSEN

OPEN CALL: Onderzoek X Broedplaatsen

Deadline: 30 mei 2024

Aanvang: Juni 2024

Cross-Tic zoekt kunstenaars en makers die (onder begeleiding) een nieuwe cross-mediale kunstproductie/kunstwerk willen maken voor het GOGBOT Festival 2024 in Enschede. Direct naar het formulier

Cross-Tic zoekt kunstenaars en makers die (onder begeleiding) een cross-mediaal onderzoek willen doen binnen het thema van GOGBOT Festival: Atom Smasher. Je werkt samen met een begeleider van GOGBOT aan een onderzoekstraject dat is gericht op het verdiepen van je kunstenaarschap of makerschap. Het onderzoek bestaat over het algemeen uit twee aspecten. Enerzijds is er een verdieping van jouw kennis over (het gebruik van) technologische middelen die kunnen bijdragen aan jouw cross-mediale makerschap. Anderzijds is er een theoretische inhoudelijke verdieping, waarin je onderzoek doet naar de maatschappelijke contexten van de verhalen die jij als kunstenaar of maker wilt vertellen. Het onderzoek vindt bij voorkeur plaats binnen het thema Atom Smasher, maar ook onderzoeken die zijdelings raken aan het thema zijn welkom. 

Wie zoeken we?

Cross-TIC zoekt individuele makers of collectieven uit alle professionele kunstdisciplines: film, theater, beeldende kunst, muziek en performance die wonen en/of (willen) werken in Twente. We zoeken makers of collectieven die cross-mediaal willen werken, over de grenzen van de eigen discipline; gebruikmakend van verschillende media, met een technologisch en/of innovatieve benadering. En die passen bij de vibe van het GOGBOT Festival.

Atom Smasher is een allesomvattende nucleaire lofzang aan de atomische bouwstenen die ons allen verbinden. Het is een knipoog naar de ontzagwekkende kracht van deeltjesversnellers, en een ode aan de verbindende, inspirerende en ook angstaanjagende mogelijkheden van technologie. De mensheid kijkt vooral naar de wetenschap voor het oplossen van de grote maatschappelijke crises van de 21e eeuw. Maar de wetenschap verkeert in zwaar weer. Politici stellen het nut van de wetenschap publiekelijk ter discussie. En de media reduceren ingewikkelde data en onderzoeksresultaten tot sensationele krantenkoppen. Er lijkt een disbalans te zijn tussen de ontoegankelijke wetenschappelijke wereld en de dagelijkse realiteit van veel mensen. Ze geven elkaar geen energie, maar werken elkaar tegen. Dit kan leiden tot het ontstaan van ongecontroleerde maatschappelijke spanningen en daarmee explosieve situaties. Atom Smasher streeft ernaar de relatie tussen de wetenschap en de gewone mens – als een deeltjesversneller – te versterken.

Atom Smasher is geïnspireerd door CERN, het instituut voor kernonderzoek in Zwitserland dat in september haar 70-jarig jubileum viert. CERN is vooral bekend van de Large Hadron Collider. Deze kolossale machine van 27 kilometer lang schiet de allerkleinste sub-atomische deeltjes met bijna de snelheid van het licht op elkaar, een technologisch wonder dat ons begrip van de realiteit oprekt. Bovendien illustreert CERN de impact van menselijke samenwerking. Het brengt meer dan 6000 wetenschappers uit 80 verschillende landen samen. Atom Smasher is niet alleen een metafoor voor de transformerende kracht van wetenschap en technologie. Het is tevens een pleidooi voor wat we als mensheid kunnen bereiken wanneer we gezamenlijk streven naar vooruitgang – een urgente boodschap in deze verdeelde tijden waar alle kanten van het politieke spectrum keihard met elkaar botsen. Want zoals CERN laat zien: samen kunnen we nieuwe werelden creëren.  


Dit onderzoekstrajct bij Cross-TIC bestaat uit:

 • Een plek om jouw plan tot uitvoering te brengen en te presenteren;
 • een honorarium van € 39 per uur (ex. BTW) voor in totaal 108 uur;
 • een klein productiebudget van maximaal €500 euro;
 • begeleiding door de profielcoördinator broedplaatsen;
 • deelname aan een makersdag (6 – 8 uur);
 • maximaal 2 (korte) inhoudelijke presentatiesover jouw onderzoek aan partners en stakeholders;
 • externe expertise: er is een budget om (in overleg met de profielcoördinator) externe expertise in te roepen op jouw gewenste vakgebied;
 • een nieuw netwerk: als maker binnen Cross-TIC ga je deel uitmaken van een nieuw regionaal, disciplineoverstijgend netwerk van makers en maak je kennis met de culturele instellingen en partners in Twente;
 • ondersteuning bij het ontwikkelen van je ondernemerschap.

Aanmelden
Direct naar het formulier

Wil je een voorstel indienen? Stuur dan in 3 losse PDF’s het volgende in:

 • je portfolio
 • je CV
 • je projectplan

Dit kan via het bovenstaande Google form.

Projectplan

Verwerk de volgende aspecten in je projectplan:

 • Een beschrijving van jouw concept voor deze productie, de publiekservaring en de manier waarop het project zich verhoudt tot (het thema van) GOGBOT;
 • Waarom je dit plan wil uitvoeren, wat voor jou de aanleiding en urgentie zijn, en welke stap je als maker wilt zetten;
 • Een productieplan met daarin een tijdsplanning en een grove begroting;
 • Een beschrijving van de expertise die je nog mist en experts/professionals die je zelf al kent waarmee je in gesprek wilt gaan.


Procedure

Na de deadline van 4 april 2024 worden alle projectvoorstellen besproken door vier profielcoördinatoren. De coördinator van de desbetreffende Open Call is uiteindelijk verantwoordelijk voor de selectie van het project en de begeleiding ervan. Je ontvangt uiterlijk 4 weken na de deadline een reactie op je voorstel.

Colofon

Cross-TIC is ontwikkeld door de Cultuurregio Twente: 14 Twentse gemeenten die samenwerken op het gebied van cultuur. In samenspraak met het culturele veld hebben zij een visie op cultuur in de regio ontwikkeld. Vanuit die visie is Cross-TIC opgezet door Bibliotheek Almelo & Theater Hof 88, Werkplaats Diepenheim, Oyfo, PLANETART, Schouwburg Hengelo, Theater Sonnevanck, Stichting Oldenzaalse Musea, Tetem en Concordia (penvoerder).

Contactgegevens
Heb je vragen over de Open Call? Neem dan contact op met de projectleider: julia@cross-tic.nl.