OPEN CALL: Productie X Broedplaatsen

NU OPEN

Aantal beschikbare trajecten: 1

Deadline: 8 mei 2023, 12:00 uur

Start uitvoering: juni 2023


We nodigen je van harte uit om een voorstel in te dienen voor een cross-mediale PRODUCTIE.

Kunstenaars en makers die (onder begeleiding) een nieuwe cross-mediale productie/kunstwerk willen maken. Je werkt binnen de Broedplaatsen (WARP) aan een installatie of performance die voor het eerst aan publiek wordt gepresenteerd tijdens GOGBOT 2023 van 7 – 10 September in Enschede.

De werken op GOGBOT laten zich kenmerken als futuristisch, tegendraads, maatschappijkritisch, en vertellen een verhaal over technologie en de toekomst. Je kunt hierbij denken aan videowerken, maar ook meer fysieke installaties maken onderdeel uit van het programma. Idealiter raakt jouw werk aan het onderzoeksthema van dit jaar, maar PLANETART staat ook open voor andere ideeën die inzoomen op de relatie tussen kunst en technologie.

PLANETARTs onderzoeksthema voor 2023 is DRUGS & Artificial Intelligence. Welke parallellen zie jij tussen technologie en drugs – tussen hard tech en soft tech? Hebben we meer soft tech nodig hebben om overeind te blijven in een informatieoverload-wereld die wordt beheerst door big hard tech? Wat heb jij te vertellen over de controlesamenleving, hyperkapitalisme en technologische brainwashing?

Cross-TIC zoekt makers uit alle professionele kunstdisciplines: film, theater, beeldende kunst, muziek en performance die wonen en/of (willen) werken in Twente. We zoeken makers die cross-mediaal willen werken, over de grenzen van de eigen discipline; gebruikmakend van verschillende media, met een technologisch en/of innovatieve benadering.

Als maker in een productietraject krijg je 300 uur de tijd om aan je eigen voorstel te werken. Dat doe je vanuit de Broedplaats van PLANETART: in een Broedplaats komen makers van verschillende disciplines bij elkaar. Samen ontwikkelen zij nieuwe projecten en doen zij nieuwe kennis op. Bij een Broedplaats maak je dus snel deel uit van de community en is er dus veel ruimte voor interactie tussen verschillende makers. Je wordt in je proces actief begeleid en ondersteund door een profielcoördinator, die jou van feedback voorziet en je koppelt aan relevante onderzoeks- en uitvoeringspartners.

Jouw onderzoeksvoorstel bestaat uit:

 • Een beschrijving van jouw concept voor deze productie, de publiekservaring en de manier waarop het project zich verhoudt tot (het thema van) GOGBOT;
 • Een uitwerking van de aanpak van je productie. Geef ook aan wie een bijdrage levert aan je productie en waarom.
 • Een beschrijving van de expertise die je nog mist (Technisch, artistiek, conceptueel, etc.)
 • Waarom je dit plan wil uitvoeren, wat voor jou de aanleiding en urgentie zijn, en welke stap je als maker wilt zetten.
 • Een plek om jouw plan tot uitvoering te brengen en te presenteren;
 • een honorarium van € 36,75 per uur (ex. BTW);
 • een productiebudget van € 5250 (ex. BTW);
 • begeleiding door de profielcoördinator Broedplaatsen bij partner PLANETART, met verschillende faciliteiten zoals WARP, 360 lab, werkplaatsen, flexwerkoffices, podia, SPACEBAR en FAKEBAR;
 • deelname aan een makersdag (6 – 8 uur);
 • deelname aan de Communities of Practice (12 uur);
 • maximaal 2 presentaties over jouw project aan partners en stakeholders;
 • externe expertise: er is een budget om (in overleg met de profielcoördinator) externe expertise in te roepen op jouw gewenste vakgebied;
 • een passend platform voor je project;
 • een nieuw netwerk: als maker binnen Cross-TIC ga je deel uitmaken van een nieuw regionaal, disciplineoverstijgend netwerk van makers en maak je kennis met de culturele instellingen en partners in Twente;
 • ondersteuning bij het ontwikkelen van je ondernemerschap.

Wil je een voorstel indienen? Stuur dan je projectplan (bestaand uit 3 aparte PDF’s) in via bovenstaande Google form.

Je complete voorstel bestaat uit

– Een projectplan
– Je portfolio
– Een CV van jou en je eventuele samenwerkingspartner(s)

Over het projectplan: Beschrijf wat je wil gaan doen en waarom (concept); hoe je plan zich verhoudt tot je bestaande praktijk als maker/collectief (aanleiding en urgentie); op welke manier je je project gaat uitvoeren (uitwerking en planning); welke externe expertise zou je graag willen inwinnen en met wie je je project eventueel wil uitvoeren.

Na de deadline worden alle projectvoorstellen besproken door vier profielcoördinatoren. De coördinator van de desbetreffende Open Call is uiteindelijk verantwoordelijk voor de selectie van het project en de begeleiding ervan. Je ontvangt uiterlijk 4 weken na de deadline een reactie op je voorstel. De planning van het project wordt verder afgestemd met de partners van Cross-TIC.