OPEN CALL: Productie X Broedplaatsen

Deadline: 4 april 2024, 12:00 uur

Start uitvoering: mei 2024


Cross-Tic zoekt kunstenaars en makers die (onder begeleiding) een nieuwe cross-mediale kunstproductie/kunstwerk willen maken voor het GOGBOT Festival 2024 in Enschede. Direct naar het formulier (link naar Google form)

We nodigen je van harte uit om een voorstel in te dienen voor een cross-mediale PRODUCTIE.

Cross-Tic zoekt kunstenaars en makers die (onder begeleiding) een nieuwe cross-mediale kunstproductie/kunstwerk willen maken voor het GOGBOT Festival 2024 in Enschede. Je werkt samen met een begeleider uit de organisatie aan een installatie of performance die voor het eerst aan publiek wordt gepresenteerd tijdens GOGBOT, van 12 – 15 september op een nader te bepalen locatie in het centrum Enschede. Ieder jaar werkt het festival met een thema waar de geprogrammeerde werken op aansluiten, maar over het algemeen presenteert GOGBOT futuristische, tegendraadse en maatschappijkritische kunst die een verhaal vertelt over technologie en de toekomst. Je kunt hierbij denken aan videowerken, maar ook meer fysieke installaties maken onderdeel uit van het programma. Het volledige programma wordt de komende maanden in delen bekendgemaakt. Check www.gogbot.nl en de aftermovies als je een indruk wilt krijgen van de sfeer van festival. Voor deze open call zoeken we kunstenaars die een werk maken dat raakt aan het thema van 2024.

Cross-TIC zoekt individuele makers of collectieven uit alle professionele kunstdisciplines: film, theater, beeldende kunst, muziek en performance die wonen en/of (willen) werken in Twente. We zoeken makers of collectieven die cross-mediaal willen werken, over de grenzen van de eigen discipline; gebruikmakend van verschillende media, met een technologisch en/of innovatieve benadering. En die passen bij de vibe van het GOGBOT Festival.

Het thema van GOGBOT 2024 is Atom Smasher, een allesomvattende nucleaire ode aan de atomische bouwstenen die ons allen verbinden. Met Atom Smasher  – een knipoog naar de ontzagwekkende kracht van deeltjesversnellers -laten laten kunstenaars van over de hele wereld de verbindende, inspirerende en ook angstaanjagende mogelijkheden van technologie zien. Van spectaculaire lichtinstallaties tot geestverruimende videowerken over elementaire deeltjes: Atom Smasher is een krankzinnige kernfusie van kunst, technologie, wetenschap en maatschappelijk debat.

De mensheid kijkt vooral naar de wetenschap voor het oplossen van de grote maatschappelijke crises van de 21e eeuw. Maar de wetenschap verkeert in zwaar weer. Politici stellen het nut van de wetenschap publiekelijk ter discussie. En de media reduceren ingewikkelde data en onderzoeksresultaten tot sensationele krantenkoppen. Er lijkt een disbalans te zijn tussen de ontoegankelijke wetenschappelijke wereld en de dagelijkse realiteit van veel mensen. Ze geven elkaar geen energie, maar werken elkaar tegen. Dit kan leiden tot het ontstaan van ongecontroleerde maatschappelijke spanningen en daarmee explosieve situaties. Atom Smasher streeft ernaar met haar festivalprogramma de relatie tussen de wetenschap en de gewone mens – als een deeltjesversneller – te versterken.

Atom Smasher is geïnspireerd door CERN, het instituut voor kernonderzoek in Zwitserland dat in september haar 70-jarig jubileum viert. CERN is vooral bekend van de Large Hadron Collider. Deze kolossale machine van 27 kilometer lang schiet de allerkleinste sub-atomische deeltjes met bijna de snelheid van het licht op elkaar, een technologisch wonder dat ons begrip van de realiteit oprekt. Bovendien illustreert CERN de impact van menselijke samenwerking. Het brengt meer dan 6000 wetenschappers uit 80 verschillende landen samen

Als maker in het Cross-Tic productietraject krijg je 2 tot 4 maanden de tijd om aan je eigen voorstel te werken. Dat doe je in samenwerking met een begeleider van GOGBOT en diens netwerk. Samen kijken jullie welke interessante verbindingen er kunnen worden gemaakt in de regio bij het ontwikkelen van jouw kunstwerk. De begeleider voorziet je tevens van feedback en koppelt je aan relevante partners. Lees hier meer over Cross-TIC.

Dit productietraject bij Cross-Tic bestaat uit:

  • Het presenteren van jouw werk tijdens GOGBOT (12 – 15 september 2024);
  • een honorarium van € 39 per uur (ex. BTW) voor in totaal 300 uur;
  • een apart productiebudget van € 5350 (ex. BTW);
  • begeleiding vanuit GOGBOT en diens netwerk;
  • deelname aan een makersdag (6 – 8 uur in totaal);
  • deelname aan de Communities of Practice (12 uur);
  • maximaal 2 (korte) inhoudelijke presentaties over jouw project aan partners en stakeholders;
  • externe expertise: er is een budget om (in overleg met jouw begeleider) externe expertise in te roepen op jouw gewenste vakgebied;
  • een nieuw netwerk: als maker binnen Cross-TIC ga je deel uitmaken van een nieuw regionaal, disciplineoverstijgend netwerk van makers en maak je kennis met de culturele instellingen en partners in Twente;
  • ondersteuning bij het ontwikkelen van je algemene cultureel ondernemerschap.

Direct naar het formulier (link naar Google form)

Wil je een voorstel indienen? Stuur dan in 3 losse PDF’s het volgende in:

  • je portfolio
  • je CV
  • je projectplan

Dit kan via het bovenstaande Google form.

Projectplan

Verwerk de volgende aspecten in je projectplan:

  • Een beschrijving van jouw concept voor deze productie, de publiekservaring en de manier waarop het project zich verhoudt tot (het thema van) GOGBOT;
  • Waarom je dit plan wil uitvoeren, wat voor jou de aanleiding en urgentie zijn, en welke stap je als maker wilt zetten;
  • Een productieplan met daarin een tijdsplanning en een grove begroting;
  • Een beschrijving van de expertise die je nog mist en experts/professionals die je zelf al kent waarmee je in gesprek wilt gaan.

Na de deadline van 4 april 2024 worden alle projectvoorstellen besproken door vier profielcoördinatoren. De coördinator van de desbetreffende Open Call is uiteindelijk verantwoordelijk voor de selectie van het project en de begeleiding ervan. Je ontvangt uiterlijk 4 weken na de deadline een reactie op je voorstel.

Cross-TIC is ontwikkeld door de Cultuurregio Twente: 14 Twentse gemeenten die samenwerken op het gebied van cultuur. In samenspraak met het culturele veld hebben zij een visie op cultuur in de regio ontwikkeld. Vanuit die visie is Cross-TIC opgezet door Bibliotheek Almelo & Theater Hof 88, Werkplaats Diepenheim, Oyfo, PLANETART, Schouwburg Hengelo, Theater Sonnevanck, Stichting Oldenzaalse Musea, Tetem en Concordia (penvoerder).

Contactgegevens
Heb je vragen over de Open Call? Neem dan contact op met de projectleider: julia@cross-tic.nl.