OPEN CALL: Onderzoek X Broedplaatsen

Deadline: 4 april 2024, 12:00 uur

Start uitvoering: mei 2024


We nodigen je van harte uit om een voorstel in te dienen voor een cross-mediaal ONDERZOEK.

Cross-Tic zoekt kunstenaars en makers die (onder begeleiding) een cross-mediaal onderzoek willen doen binnen het thema van GOGBOT Festival: Atom Smasher. Je werkt samen met een begeleider van GOGBOT aan een onderzoekstraject dat is gericht op het verdiepen van je kunstenaarschap of makerschap. Het onderzoek bestaat over het algemeen uit twee aspecten. Enerzijds is er een verdieping van jouw kennis over (het gebruik van) technologische middelen die kunnen bijdragen aan jouw cross-mediale makerschap. Anderzijds is er een theoretische inhoudelijke verdieping, waarin je onderzoek doet naar de maatschappelijke contexten van de verhalen die jij als kunstenaar of maker wilt vertellen. Het onderzoek vindt bij voorkeur plaats binnen het thema Atom Smasher, maar ook onderzoeken die zijdelings raken aan het thema zijn welkom. 

Het thema van 2024
Atom Smasher is een allesomvattende nucleaire lofzang aan de atomische bouwstenen die ons allen verbinden. Het is een knipoog naar de ontzagwekkende kracht van deeltjesversnellers, en een ode aan de verbindende, inspirerende en ook angstaanjagende mogelijkheden van technologie. De mensheid kijkt vooral naar de wetenschap voor het oplossen van de grote maatschappelijke crises van de 21e eeuw. Maar de wetenschap verkeert in zwaar weer. Politici stellen het nut van de wetenschap publiekelijk ter discussie. En de media reduceren ingewikkelde data en onderzoeksresultaten tot sensationele krantenkoppen. Er lijkt een disbalans te zijn tussen de ontoegankelijke wetenschappelijke wereld en de dagelijkse realiteit van veel mensen. Ze geven elkaar geen energie, maar werken elkaar tegen. Dit kan leiden tot het ontstaan van ongecontroleerde maatschappelijke spanningen en daarmee explosieve situaties. Atom Smasher streeft ernaar de relatie tussen de wetenschap en de gewone mens – als een deeltjesversneller – te versterken.

Atom Smasher is geïnspireerd door CERN, het instituut voor kernonderzoek in Zwitserland dat in september haar 70-jarig jubileum viert. CERN is vooral bekend van de Large Hadron Collider. Deze kolossale machine van 27 kilometer lang schiet de allerkleinste sub-atomische deeltjes met bijna de snelheid van het licht op elkaar, een technologisch wonder dat ons begrip van de realiteit oprekt. Bovendien illustreert CERN de impact van menselijke samenwerking. Het brengt meer dan 6000 wetenschappers uit 80 verschillende landen samen. Atom Smasher is niet alleen een metafoor voor de transformerende kracht van wetenschap en technologie. Het is tevens een pleidooi voor wat we als mensheid kunnen bereiken wanneer we gezamenlijk streven naar vooruitgang – een urgente boodschap in deze verdeelde tijden waar alle kanten van het politieke spectrum keihard met elkaar botsen. Want zoals CERN laat zien: samen kunnen we nieuwe werelden creëren.  

Cross-TIC zoekt makers uit alle professionele kunstdisciplines: film, theater, beeldende kunst, muziek en performance die wonen en/of (willen) werken in Twente.

Dit onderzoekstrajct bij Cross-TIC bestaat uit:

 • Een plek om jouw plan tot uitvoering te brengen en te presenteren;
 • een honorarium van € 39 per uur (ex. BTW) voor in totaal 108 uur;
 • een klein productiebudget van maximaal €500 euro;
 • begeleiding door de profielcoördinator broedplaatsen;
 • deelname aan een makersdag (6 – 8 uur);
 • maximaal 2 (korte) inhoudelijke presentatiesover jouw onderzoek aan partners en stakeholders;
 • externe expertise: er is een budget om (in overleg met de profielcoördinator) externe expertise in te roepen op jouw gewenste vakgebied;
 • een nieuw netwerk: als maker binnen Cross-TIC ga je deel uitmaken van een nieuw regionaal, disciplineoverstijgend netwerk van makers en maak je kennis met de culturele instellingen en partners in Twente;
 • ondersteuning bij het ontwikkelen van je ondernemerschap.

Direct naar het formulier

Wil je een voorstel indienen? Stuur dan in 3 losse PDF’s het volgende in:

 • je onderzoeksplan
 • je portfolio
 • je CV

Die dit via bovenstaande Google form.

Onderzoeksplan

In het onderzoeksplan ga je in op:

 • Wat is jouw onderzoeksvraag?
 • Hoe verhoudt deze vraag zich tot het thema “Atom Smasher”
 • Waarom wil je dit onderzoek uitvoeren?
 • Wat is voor jou de aanleiding tot dit onderzoek en waarom wil je het nu doen?
 • Welke stap(pen) wil je als maker zetten?
 • In grote lijnen, hoe wil je dit onderzoek aanpakken in uitwerking en planning?
 • Welke expertise mis je? (technisch, artistiek, conceptueel, etc.)

Na de deadline worden alle projectvoorstellen besproken door vier profielcoördinatoren. De coördinator van de desbetreffende Open Call is uiteindelijk verantwoordelijk voor de selectie van het project en de begeleiding ervan. Je ontvangt uiterlijk 4 weken na de deadline een reactie op je voorstel. De startdatum van je project wordt afgestemd met je profielcoördinator. Het onderzoek start aan het begin van mei 2024.

Cross-TIC is een meerjarig project dat plaatsvindt in heel Twente, dat kunstenaars die wonen en/of werken in Twente de kans wil geven om innovatieve cross-mediale kunstprojecten te ontwikkelen. De projecten kunnen plaatsvinden bij verschillende kunstinstellingen en kunnen kort, middellang of lang zijn. Tijdens een traject wordt een kunstenaar gestimuleerd om te experimenteren, onderzoek te doen, nieuwe samenwerkingen aan te gaan en zichzelf ook op zakelijk gebied verder te ontwikkelen. De uitkomsten worden zichtbaar gemaakt bij cultuurinstellingen (bibliotheken, cultuurhuizen, filmhuizen, theaters en musea), op festivals of bij de creatieve broedplaatsen in de regio. Cross-TIC vindt plaats tot tenminste eind 2024, en bestaat uit in totaal 33 ontwikkelingstrajecten

Cross-TIC is ontwikkeld door de Cultuurregio Twente: 14 Twentse gemeenten die samenwerken op het gebied van cultuur. In samenspraak met het culturele veld hebben zij een visie op cultuur in de regio ontwikkeld. Vanuit die visie is Cross-TIC opgezet door Bibliotheek Almelo & Theater Hof 88, Werkplaats Diepenheim, Oyfo, PLANETART, Schouwburg Hengelo, Theater Sonnevanck, Stichting Oldenzaalse Musea, Tetem en Concordia (penvoerder).

Contactgegevens
Heb je vragen over de Open Call? Neem dan contact op met Projectleider via julia@cross-tic.nl