
Voor dit profiel zoeken we makers van projecten waarin een live gebeurtenis met een publiek centraal staat, en waarin gebruik gemaakt wordt van interactieve toepassingen of andere technologische omgevingen.
NU OPEN: PODIUM X PRODUCTIE
Aantal beschikbare trajecten: 1
Deadline: 8 mei 2023, 12:00 uur
Start uitvoering: juni 2023
We nodigen je van harte uit om een voorstel in te dienen voor een Cross-Mediale PRODUCTIE. Deze zal in premiere gaan tijdens Theater on Tour 2023, en daarna op verschillende plekken in Twente gespeeld worden.
Cross-TIC zoekt projectvoorstellen van makers die een cross-mediale productie willen realiseren met als doel een toeschouwer op verschillende manieren te raken, meerdere zintuigen tegelijk te prikkelen of zelfs tot deelname uit te nodigen. De te maken productie is onderdeel van Theater on Tour (een project van Concordia en Wilmink Theater) en zal spelen op 16 en 17 september 2023 op een bijzondere locatie. Duur van deze specifieke productie is 20 minuten, en de voorstelling speelt 3 x per dag, als onderdeel van een fietsroute met meerdere performances voor publieksgroepen van max. 75 personen.
De locatie is Atelier de Ark: deze bestaat uit een zeer ruime ‘tuin’; een bestraat gedeelte; een kleine stenen tribune ( of speelplek), een gazon; een tarp ter overkapping van objecten of speelmomenten.
Veel praktische mogelijkheden dus. Bovendien is Atelier de Ark een plek met geschiedenis! De uitgeverij van De Enschedese School was er gevestigd. Ook 1000 idiots had er haar studio.

Cross-TIC zoekt makers uit alle professionele kunstdisciplines: film, theater, beeldende kunst, muziek en performance die wonen en/of (willen) werken in Twente. Deze Open Call is geschikt voor een makerscollectief van minimaal twee en maximaal vier personen.
- Maak een productie waarin een live gebeurtenis met een publiek centraal staat, en het crossmediale een essentiële rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik maken van interactieve toepassingen of andere technologische omgevingen.
- Je werkt op de locatie aan de productie, met als doel deze uit te voeren op 16 en 17 september.
- Met de partners wordt gekeken waar het project later ook bij een van de vele podia/kulturhuzen in Twente gespeeld kan worden. De productie moet dus ook uitvoerbaar zijn op een andere locatie.
- Cross-TIC zoekt bovendien voorstellen die artistiek-inhoudelijk van goede kwaliteit zijn, die expliciet cross-mediaal zijn en waarin onderzoek, experiment en samenwerking centraal staan.
- Je wordt in je proces begeleid en ondersteund door een profielcoördinator en experts, die jou van feedback voorzien en je koppelen aan relevante onderzoeks- en uitvoeringspartners.
- Ook neem je deel aan maximaal twee presentaties over jouw project aan partners en stakeholders;
- een makersdag waarin je deelneemt aan presentaties, workshops en netwerkactiviteiten, samen met andere Cross-TIC makers (ongeveer 6 uur);
- ondersteuning bij het ontwikkelen van je ondernemerschap in de vorm van deelname aan Community of Practice sessies (ongeveer 12 uur).
- Een plek om jouw plan uit te werken, met een team van maximaal vier mensen.
- De mogelijkheid om op locatie te werken.
- Begeleiding door de profielcoördinator Podium (Theater Sonnevanck).
- Deelname aan Theater on Tour 2023 en mogelijke speelplekken bij andere podia/kulturhuzen in Twente.
- In dit Podium X Productietraject krijg je in totaal 780 uren de tijd. Daarvoor is een vergoeding van €28.665 beschikbaar. Deze uren zijn te verdelen over je team van makers. Denk daarbij aan jou als maker/regisseur, een of meer acteurs, een muzikant, meespelende vormgever, een VJ of andere professionele samenwerkingspartners. Je team bestaat uit maximaal vier mensen. Daarnaast is er een productiebudget van maximaal €7.500.
- Externe expertise: er is een budget om (in overleg met de profielcoördinator) externe expertise in te roepen op jouw gewenste vakgebied.
- Een nieuw netwerk: als maker binnen Cross-TIC ga je deel uitmaken van een nieuw regionaal, disciplineoverstijgend netwerk van makers en maak je kennis met de culturele instellingen en partners in Twente.
Wil je een voorstel indienen? Stuur dan je projectplan (bestaand uit 3 aparte PDF’s) in via bovenstaande Google form.
Je complete voorstel bestaat uit
– Een projectplan
– Je portfolio
– Een CV van jou en je eventuele samenwerkingspartner(s)
Over het projectplan: Beschrijf wat je wil gaan doen en waarom (concept); hoe je plan zich verhoudt tot je bestaande praktijk als maker/collectief (aanleiding en urgentie); op welke manier je je project gaat uitvoeren (uitwerking en planning); welke externe expertise zou je graag willen inwinnen en met wie je je project eventueel wil uitvoeren.
Na de deadline worden alle projectvoorstellen besproken door vier profielcoördinatoren. De coördinator van de desbetreffende Open Call is uiteindelijk verantwoordelijk voor de selectie van het project en de begeleiding ervan. Je ontvangt uiterlijk 4 weken na de deadline een reactie op je voorstel. De planning van het project wordt verder afgestemd met de partners van Cross-TIC.